Pagi-pagi,
sedang buat sedikit pembacaan dalam bilik, tiba-tiba mak ketuk pintu bilik.
Ingatkan hal apa, rupanya mak suruh keluar tengok rancangan Jom Pi kat RTM1.
Mak teruja tengok rancangan tu yang memaparkan kisah nelayan tangkap ikan di
Mukah, Sarawak. Kampung halaman sendiri, siapa tak teruja kan? Tambah lagi,
kami sendiri pun tak pernah tengok macam mana nelayan tangkap ikan di kawasan
laut dalam.
Rancangan
Jom Pi tu nampak ringkas dan santai. Sesuai dengan info yang mereka sampaikan.
Apa yang saya seronok sangat tengok ialah, mereka dedahkan cara penangkapan ikan
pada krew rancangan tersebut. Sedangkan saya sendiri pun tak pernah tengok dan
tahu macam mana nelayan-nelayan buat kerja dekat laut. Beruntung krew penggambaran
Jom Pi sebab dapat ikut sekali ke laut. Siap ikut menyelam lagi tu.
Dan….. tak
sangka dari rancangan Jom Pi tu, saya dapat satu pengajaran bila tengok cara
nelayan tu bekerja. Dalam penggambaran tu, mereka ke laut dan tunjukkan cara
macam mana nak tangkap ikan selar dan ikan bawal. Ikan selar dalam bahasa
tempatan Sarawak, kami panggil ikan jamah.
Lepas tengok
rancangan tu, baru saya tahu kenapa ikan bawal ni harga dia mahal. Jika dilihat
dari semua sudut, memang logik ikan bawal mahal. Bukan setakat atas faktor rasa
ikan tu yang sedap, tapi jika dikira pada kos pun agak mahal. Dan apa yang lagi
mahal adalah nyawa nelayan-nelayan tersebut.
Rupanya agak
rumit cara tangkapannya. Menggadai nyawa menyelam di tengah lautan. Tanpa
berbekalkan tangki oksigen. Dengan pakaian menyelam yang ringkas dan hanya
goggles. Besarnya jasa nelayan pada kita yang hanya tahu makan sahaja.
Pengajaran yang saya rasa sangat berguna
untuk kita semua iaitu jangan sesekali membazir makanan. Bukan hanya disebabkan
oleh mahalnya harga makanan tersebut, bukan disebabkan oleh wang yang kita
bayar pada mereka. Tetapi lihat juga pada jasa mereka yang memperolehnya
sehingga kita dapat menikmati rasa makanan tersebut.
Jom Pi @mukahsarawak
No comments:
Post a Comment