Follow Us @theanabeautyandwellness

@theanabeautyandwellness

Sunday, January 8, 2017

KISAH EPAL HIJAU DAN ASAM JERUK MANGGA

Selamat petang pembaca sekalian. Petang ni, sambil berehat-rehat, tiba-tiba tekak ni teringin nak makan benda yang masam-masam. Teringat masa mula-mula fenomena asam jeruk ni lebih kurang sebulan lepas, satu KL pusing cari buah asam tapi tak jumpa. Punyalah meliur masa tu tengok orang balik-balik tayang asam jeruk kat wall FB masing-masing.

Empat hari berturut cari buah asam tapi tak juga jumpa masa tu. Dari pasaraya sampai la kedai tepi jalan cari tetap tak jumpa. Give up dah masa tu. Hari ke lima tak nak cari dah. Dah kemaruk sangat, terfikir juga nak order online je. Hihihi.. Tapi, lepas fikir balik dijamin selamat ke asam tu nanti sampai. Kot-kot air dia terkeluar dari balang ke masa pengeposan. So, tak jadi la nak beli online.

Jadi, hari ni dah teringat balik pasal asam jeruk tu, ni yang nak juga cuba buat. Ok, jom kita tengok resepi mangga jeruk saya :D

Bahan-bahannya seperti dalam gambar di bawah :-

Asam Boi Putih
Cili Merah
Garam
Mangga Emas

Haaaaa... Itu sahaja bahan-bahan yang perlu anda cari untuk buat asam jeruk ni. Dah buah mangga tak ada, terpaksa la pakai mangga pintu. Hahahahahahaha..... Jangan marah =D

Siapa marah tak dapat lah nak rasa jeruk asam epal hijau saya ni. Hihihi :D



Asam mangga tak ada, epal hijau pun jadilah. Janji dapat hilangkan kegilaan nak makan asam ni. Jemput makan semua :) Sambil makan jom kita baca sedikit fakta tentang epal hijau ni.


MANFAAT DAN KHASIAT EPAL HIJAU

Epal hijau mengandungi zat besi, magnesium, potasium, kalsium, soldium, vitamin C, vitamin A dan vitamin B serta merupakan sumber serat yang mudah larut. Kita digalakkan memakan epal bersama dengan kulitnya kerana sebahagian kandungan vitamin C terletak di bawah kulit epal tersebut.





 Epal hijau boleh membantu mencegah: 

* Pembentukan kolesterol dalam dinding salur darah * Mengurangkan risiko penyakit jantung * Membantu kesihatan paru-paru * Membantu kesihatan tulang dengan menambah bahan kimia (boron) pada mineral tulang * Membantu kesihatan sistem kardiovaskular dengan mengekalkan tahap kolesterol darah * Membantu mengekalkan berat badan * Mengurangkan tekanan penyakit asma * Mengurangkan risiko barah
 
Bagi mereka yang mempunyai masalah sembelit atau penghadaman, kisarkan epal hijau dengan saderi dan diminum setiap pagi sebelum sarapan. Ia dapat membersihkan saluran usus serta membuang toksin dengan pantas melalui sistem pencernaan. Kandungan zat dalam epal hijau yang masam merupakan pembersih tubuh yang sangat baik.
Epal hijau juga bertindak sebagai penyegar kulit wajah. Potong epal hijau dan rendamkan seketika di dalam air batu selama 5 minit. Kemudian letakkan di muka, biarkan selama 15 minit. Anda akan dapat rasakan kesegarannya. Jika diamalkan selalu ia boleh melicinkan kulit. 

Amalan memakan sebiji epal hijau setiap hari sememangnya digalakkan. Lebih-lebih lagi bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan. Ini kerana ia bukan sekadar mempunyai pelbagai khasiat malahan ia juga mampu mengurangkan kadar kolesterol dalam badan.

Okay, sekian dulu kisah jeruk epal hijau saya :D

Entri asal : www.blognana.com (2014) 

1 comment: