Follow Us @theanabeautyandwellness

@theanabeautyandwellness

Sunday, January 8, 2017

PROTEIN, ASID AMINO & INDEKS GLISEMIK

Protein adalah bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu dalam badan. Selain itu protein juga adalah komponen utama kepada hormon manusia dan merangsang fungsi psikologi. Jadi tidak hairanlah jika setiap organ kita memerlukan protein. Kekurangan protein akan menyebabkan kelemahan dalam sistem imunisasi. Ia akan menyebabkan badan menjadi lemah untuk melawan penyakit. Ia juga akan menyebabkan masalah lebihan air yang tinggi dalam badan.
 

Selain itu, kekurangan protein juga akan menyebabkan kehilangan kepejalan otot, perubahan warna pada rambut, pertumbuhan yang terbantut, masalah penghadaman, masalah penghasilan darah dan hormon dan akhirnya menjadi punca kepada masalah yang lebih besar iaitu kegagalan pada fungsi organ yang akhirnya boleh membawa maut. Oleh itu, protein adalah suatu keperluan yang sangat penting bagi tubuh.



Protein terdiri daripada 20 jenis asid amino di mana setiap satunya akan menghasilkan jenis protein yang berbeza mengikut pada keperluan protein dan enzim yang diperlukan oleh tubuh manusia.



Asid amino terbahagi kepada 2 iaitu asid amino perlu dan asid amino tak perlu. Asid amino perlu adalah yang tidak boleh dihasilkan oleh badan manusia dan hanya boleh diperolehi dari sumber pemakanan. Manakala asid amino tak perlu pula adalah yang dapat dihasilkan sendiri oleh tubuh manusia. Suplemen Shaklee telah menyediakan kesemua asid amino perlu yang diperlukan oleh tubuh.



Indeks glisemik yang biasa dikenali dengan sebutan GI adalah nilai yang menempatkan kedudukan karbohidrat berdasarkan kesannya terhadap paras gula dalam darah. Karbohidrat yang memecah gula dengan cepat mempunyai nilai indeks glisemik yang tinggi manakala karbohidrat dengan indeks glisemik yang rendah pula memecahkan gula dengan perlahan-lahan sambil membebaskan glukosa ke dalam sistem badan.



Mengekalkan paras gula dalam darah yang rendah amatlah penting dalam mengurangkan berat badan dan untuk penjagaan kesihatan dalam jangkamasa panjang. Sesetengah protein soya diproses dengan alkohol. Cara pemprosesan ini bukan sahaja menghilangkan isoflavon yang bermanfaat bagi tubuh, malah ia akan membentuk pencemaran dalam produk tersebut apabila berlakunya tentangan dengan bahan-bahan kimia yang digunakan dalam pemprosesan. ESP Shaklee pula dicuci dengan air untuk mengekalkan isoflavon dalam soya supaya dapat menghasilkan produk yang baik dan berkualiti. Dengan ini ia dapat membekalkan pengguna dengan keseluruhan kebaikan soya tanpa mengganggu sedikit pun khasiatnya.

No comments:

Post a Comment